Leerlingen, bedrijven en scholen: het zijn de drie spelers die van duaal leren een succes maken. We lieten elk van hen aan het woord over hun ervaring met de duale opleiding Chemische Procestechnieken, de ideale voorbereiding voor een job als procesoperator in de chemiesector.
Leerlingen linken theorie en praktijk op de werkvloer
“Duaal leren zal me altijd bijblijven als een opleiding waar je in een korte periode zeer veel bijleert en die ook een goede basis vormt om het bedrijfsleven in te trekken,” vertelt Arnout, die na duaal leren in Chemische Procestechnieken aan de slag ging als procesoperator bij BASF Antwerpen. “De werkvloer wordt je leeromgeving, waardoor de dagelijkse routine in de school achterwege blijft en leergierigheid opnieuw tot leven komt. De praktijkervaring die je opdoet, is ongeëvenaard tegenover andere opleidingen. Dit maakt duaal leren uniek en een heuse troef voor de industrie om technische opleidingen aantrekkelijk te maken.”
Ook voor An-Sofie en Colin, net als Arnout oud-leerlingen Chemische Procestechnieken en actief als procesoperator bij BASF Antwerpen, hebben de vele uren op de werkvloer hun voordelen: “Duaal leren de ideale oplossing omdat je veel meer tijd op de werkplek doorbrengt. Door de link tussen theorie en praktijk heb je zowel de theorie op school als de praktijk op de werkplek sneller door. Wil je de job van procesoperator uitoefenen, dan is deze opleiding daar een heel goede voorbereiding op.”
Tips voor wie in het duale traject wil starten
“Toon op de werkvloer interesse in wat je leert, want de stagementor neemt naast zijn job jouw begeleiding erbij en apprecieert dan ook jouw inzet,” geeft Arnout mee. “Stel genoeg vragen en ook al snap je iets de eerste keer niet, vraag het gewoon nog eens. Stel ook zelf voor om dingen te doen, zoals een presentatie geven aan de groep. En houd zeker je map goed in orde. Zorg er ook voor dat je zelfstandig leerstof kunt verwerken. Neem initiatief, kijk steeds mee als een van de collega’s iets gaat doen,” vullen Colin en An-Sofie aan.
Ervaringen van mentoren
Niet alleen voor de leerlingen is duaal leren een leerrijke ervaring. Ook voor de bedrijfsmentoren is het een verrijking, getuigen Peter, Jan en Christophe, mentoren bij BASF Antwerpen: “Tijdens de stage vraag je je soms af of je genoeg doet voor de stagiairs. Hebben ze alles wel door? Vooral de zelfstudie en de link naar de praktijk zijn toch nieuw tegenover de klassieke stagiairs. Uiteindelijk komt dat allemaal goed en ben je blij om mee vorm te hebben gegeven aan de opleiding van een mogelijke toekomstige collega.
Duaal leren is voor de stagiairs een unieke kans om kennis te maken met de job van procesoperator. Ze komen in contact met specialisten zoals meet- en regeltechniekers, analysespecialisten of vakmannen in mechanica. Leerlingen die het duale traject doorlopen, krijgen zo meer bagage mee. Op die manier kun je hen sneller inzetten in het proces.”
De kijk van de leerkrachten
Hoe kijken leerkrachten naar de duale opleiding en wat is volgens hen de meerwaarde van de samenwerking met bedrijven? Trajectbegeleiders Sofie, Bart en Dirk aan het woord: “Het duale traject is ideaal voor leerlingen die liever vanuit de praktijk leren. De jongeren die zich inschrijven in dit project maken een bewuste keuze en zijn dan ook gemotiveerd. Leerkrachten en mentoren worden meer coach in het leertraject van de jongeren, waardoor de betrokkenheid van de jongeren verhoogt, maar ook een stuk van hun eigen verantwoordelijkheid wordt.
“Door de positieve verstandhouding appreciëren jongeren dat zij die verantwoordelijkheid mogen nemen en springen ze verder in hun leertraject. De synergie tussen onderwijs en industrie blijkt de katalysator te zijn in het leerproces. Jongeren voelen zich uitgedaagd wanneer zowel het bedrijf als de school hen triggeren om concrete einddoelen te behalen.”
Dit artikel is opgebouwd uit fragmenten van het artikel “Duaal leren op kruissnelheid”, gepubliceerd in het magazine Mens & Molecule, i.s.m. de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging. Het volledige artikel kan je hier lezen.