Helft meer leerlingen kiest voor duaal leren in chemiesector

65 leerlingen kiezen dit schooljaar voor een opleiding duaal leren in de TSO-studierichting Chemische Procestechnieken. Dat zijn er ruim de helft meer dan vorig schooljaar en meer dan het dubbele in vergelijking met de start van duaal leren in september 2016. De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters geven vandaag in Antwerpen de aftrap van het derde schooljaar duaal leren in de chemiesector, een initiatief waarrond intussen 5 scholen en 25 sectorbedrijven intensief samenwerken. Voor het eerst is er met Trinseo Terneuzen zelfs een onderneming uit Nederland die mee in het project stapt.

De Se-n-Se-richting Chemische Procestechnieken (Secundair na Secundair, het vroegere 7de jaar TSO) was in 2016 een van de 6 studierichtingen in Vlaanderen die pionierden met duaal leren. Het principe van duaal leren is eenvoudig: een praktijkgerichte opleiding die leren op school combineert met leren op de werkvloer. Zo worden jongeren optimaal voorbereid op hun beroepsloopbaan. Dit schooljaar zijn er proefprojecten in 55 studierichtingen, bijvoorbeeld ook in Mechanische Vormgevingstechnieken wat een belangrijke opleiding is voor de kunststoffensector. Na drie proefjaren gaat duaal leren volgend schooljaar definitief van start.

In de chemiesector is duaal leren een sectoraal partnerschap waarbinnen vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers intens samenwerken. Sectorfederatie essenscia vlaanderen, vakbonden en partners zoals Syntra Vlaanderen, VDAB, vormingsfonds Co-valent, de onderwijskoepels en de overheid zetten samen de lijnen uit. Nieuw dit schooljaar is dat alle leerlingen en alle deelnemende bedrijven voor het eerst worden samengebracht voor een gezamenlijke kick-off. Een digitale tool – ontwikkeld door Kazi, finalist van de wedstrijd ‘Ideaal Duaal’ – analyseert de profielen van jongeren en bedrijven en suggereert ideale combinaties. Dit helpt leerlingen bij de keuze van de onderneming waar ze hun opleiding op de werkvloer volgen en vereenvoudigt de selectieprocedure voor bedrijven.

“De chemiesector gelooft sterk in de troeven van duaal leren. Dit brengt industrie en onderwijs dichter bij elkaar en de intensieve opleiding is voor heel wat jongeren een springplank naar een boeiende job als procesoperator. Met vier keer meer openstaande vacatures dan startende leerlingen is de uitdaging duidelijk: nog meer jongeren, scholen en bedrijven overtuigen om voor duaal leren in Chemische Procestechnieken te kiezen. Duaal leren is een onderwijsvorm die we ook in het hoger onderwijs alle kansen moeten geven”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen.

“Met duaal leren hebben we de ambitie om een sterke en volwaardige leerweg uit te bouwen waar je zowel op de schoolbanken als op de werkvloer leert. Al meer dan 180 scholen bieden duale studierichtingen aan. Het is belangrijk dat leerlingen, leerkrachten, bedrijven, scholen, sectoren én ouders ervan overtuigd zijn dat de duale leerweg evenwaardig is aan het voltijds secundair onderwijs en een gelijkwaardig diploma oplevert. Ik wens de leerlingen Chemische Procestechnieken veel succes en leergenot, zowel op school als op de werkvloer”, zegt Hilde Crevits, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport: “De hechte samenwerking tussen het onderwijs en de bedrijfswereld zal onze jonge talenten sterker, innovatiever en gemotiveerder maken. Dat is exact wat we nodig hebben, want het kan niet zijn dat de groei van onze bedrijven gefnuikt wordt omdat ze niet het juiste talent vinden. Onze arbeidsmarkt evolueert vandaag al naar een enorme krapte, het is dus van groot belang dat we jongeren heel erg goed voorbereiden en bedrijven jonge talenten al vroeg leren kennen. Praktische kennis uit een echte bedrijfssituatie zal daar zonder twijfel hard bij helpen.”

Deelnemende bedrijven: Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Bayer, Borealis, Chevron Phillips, Covestro, Datwyler, Eastman, EuroChem, Evonik, Indaver, INEOS Oxide, INEOS Styrolution, Janssen Pharmaceutica, Kaneka, LANXESS, Nippon Shokubai, Prayon, SVEX, Trinseo, Valtris Speciality Chemicals en Vynova. Bij sommige ondernemingen gaat het om meerdere vestigingen.

Deelnemende scholen: Don Bosco Haacht, Don Bosco Hoboken, PITO Stabroek, Sint-Carolus Sint-Niklaas, Technisch Heilig Hart Instituut Tessenderlo

Meer nieuws

Richtlijnen

Premie kwalificerend werkplekleren

De Vlaamse Regering keurde op 14 juli 2023 het besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet over de premie kwalificerend werkplekleren voor ondernemingen en