Opleidingen

Is duaal leren iets
voor mij?

Je leert zowel op school als op de werkplek. Je krijgt de kans om vaardigheden en kennis op te doen in een bedrijf. Misschien kan je er nadien wel aan de slag.

Heb jij de nodige zelfdiscipline en verantwoordelijkheid om een stuk van je leertraject mee in handen te nemen? Ben je bovendien flexibel en heb je zin om in een team te werken? Dan is duaal leren echt iets voor jou!

Technisch secundair onderwijs (TSO)

Chemische Procestechnieken (Se-n-Se)

Deze studierichting bereidt je in theorie én praktijk voor op het beroep van procesoperator, een erg gegeerd profiel in de chemie-industrie. Se-n-Se staat voor Secundair na Secundair, het vroegere 7de jaar TSO. Deze studierichting biedt heel wat kansen op de arbeidsmarkt.

De opleiding Chemische Procestechnieken (7CPT) was in september 2016 een van de zes studierichtingen in Vlaanderen die als eerste gestart zijn met duaal leren. Intussen hebben zowat 300 TSO-leerlingen voor duaal leren in Chemische Procestechnieken gekozen. Meer dan 20 chemie- en farmabedrijven bieden hiervoor in nauwe samenwerking met scholen werkplekken aan.

Deelnemende bedrijven schooljaar 2020-2021: Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Bayer, Borealis, Chevron Phillips, Covestro, Datwyler Pharma Packaging, Eastman, EuroChem, Evonik, ExxonMobil, Imerys, INEOS Oxide, INEOS Styrolution, JSR Micro, LANXESS, Nippon Shokubai, Prayon, Sanofi, Trinseo, Valtris en Vynova. Bij bepaalde bedrijven gaat het om meerdere productievestigingen op verschillende locaties.

Een job als procesoperator, iets voor jou?

Heb jij graag alles onder controle? Steek je met plezier de handen uit de mouwen? En ben je tegelijkertijd flexibel en een echte teamspeler? Dan is een boeiende job als procesoperator zeker iets voor jou.

Technisch secundair onderwijs (TSO)

Mechanische Vormgevingstechnieken

(3de graad TSO)

Duo-leren dankzij Plastics@Tielt

Plastics@Tielt is een initiatief van PlastIQ, de opleidingsorganisatie voor de kunststofsector, met de steun van de stad Tielt en het Vrij Technisch Instituut Tielt.

In samenwerking met zeven kunststofverwerkende bedrijven uit de regio kunnen leerlingen van de derde graad Mechanische Vormgevingstechnieken van het VTI Tielt aan duo-leren doen waarbij ze de aangeleerde theorie meteen kunnen toepassen in de waarheidsgetrouwe werkomgeving van een kunststofverwerkend bedrijf. Hierbij wordt een rotatiesysteem opgezet zodat jongeren tijdens hun opleiding ervaring kunnen opdoen op verschillende werkplekken.

Contacteer Els Dekleermaeker, adviseur bij PlastIQ, opleidingsorganisatie voor de kunststofsector

Technisch secundair onderwijs (TSO)

Andere studierichtingen

Ideaal duaal!

Van laborant en productiemedewerker tot lasser en milieucoördinator: de sector chemie, kunststoffen en life sciences biedt heel wat mogelijkheden op een boeiende job. Zo biedt duaal leren in de studierichting Elektromechanische Technieken (3de graad TSO) heel wat jobkansen in de sector – je kan dit onder meer studeren bij het Technisch Heilig-Hartinstituut (THHI) Tessenderlo met een werkplek bij chemiebedrijf Vynova – maar er zijn nog heel wat andere duale opleidingen die de moeite waard zijn.

Hoger onderwijs

Professionele bachelor Chemie

Avogadro

Studenten professionele bachelor Chemie aan de Antwerpse hogescholen Artesis Plantijn en Karel de Grote kunnen via het baanbrekende Avogadro-project aan duaal leren doen in de afstudeerrichting Procestechnologie. Dit initiatief werd al in 2013 opgestart en is daarmee een van de grondleggers van werkplekleren in het Vlaamse onderwijs. Deelnemende bedrijven in het academiejaar 2019 -2020 waren BASF, Evonik, INEOS Oxide en ExxonMobil Chemical.

Het project is genoemd naar de negentiende-eeuwse chemicus Amadeo Avogadro, grondlegger van de gelijknamige wet en de constante van Avogadro.

Contacteer Margo Carvers, sectorconsulent chemie & life sciences bij Talentenfabriek

Baekeland

Vanaf het academiejaar 2020-2021 start ook Hogeschool Gent met duaal leren voor de laatstejaarsstudenten in de professionele bachelor Chemie, binnen de afstudeerrichting Chemie. Dit Baekeland-project – genoemd naar de Gentenaar Leo Baekeland, uitvinder van de eerste kunststof: bakeliet – loopt in samenwerking met chemiebedrijven Ajinomoto OmniChem en Eastman Chemical Company Noord.

Contacteer Christel Meert, HOGENT

Hoger onderwijs

Professionele bachelor Elektromechanica

Binnen de professionele bachelor Elektromechanica is in het academiejaar 2019-2020 een proefproject duaal leren gestart aan de AP Hogeschool in Antwerpen – met deelname van chemiebedrijven BASF en Bayer Agriculture – en Vives Hogeschool in West-Vlaanderen, in samenwerking met chemiebedrijf Proviron.

Hoger onderwijs

Andere studierichtingen

De sector chemie, kunststoffen en life sciences is op zoek naar zeer uiteenlopende profielen. Zo kan ook duaal leren in Logistiek Management, een afstudeerrichting van de professionele bachelor Bedrijfsmanagement, een springplank zijn voor een boeiende job in de sector. Deze opleiding wordt onder andere aangeboden door Thomas More met duale werkplek bij onder meer Janssen Pharmaceutica

Ben je gemotiveerd om duaal te leren?